Publicat pe Lasă un comentariu

11 SEMNE CARE POT INDICA FAPTUL CA SUFERI DE SOPC

11 SEMNE CARE POT INDICA FAPTUL CA SUFERI DE SOPC

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Sindromul ovarelor polichistice, sau SOPC, este o afectiune in care hormonii unei femei sunt cu totul in afara echilibrului. Acest lucru poate duce la cresterea de chisturi ovariene (mase benigne pe ovare) si pot provoca probleme cu ciclul menstrual al femeilor, fertilitatea, functia cardiaca, si aspectul.

SOPC afecteaza aproximativ 1 din 10 femei de varsta fertila, cu toate acestea, expertii cred ca mai mult de jumatate dintre femeile cu sindromul ovarului polichistic nici macar nu isi dau seama ca il au!

Pentru a face lumina asupra acestei boli tacut, aici sunt 11 dintre cele mai frecvente semne ale tulburarii hormonale. Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului ginecolog sau unui medic generalist pentru a le evaluate:

 1. Ai sarit o menstruatie sau doua (si stii ca nu esti insarcinata): Cu toate ca unele femei cu SOPC au menstruatii regulate, niveluri ridicate de androgeni si, de asemenea, hormonul insulina poate perturba ciclul lunar de ovulatie si menstruatie. Daca aveti PCOS, menstruatiile dvs. pot fi neregulate sau se pot opri cu totul. Un ciclu „neregulat” este definit ca fiind fie de opt sau mai putin cicluri menstruale pe an, sau cicluri menstruale mai lungi de 35 de zile. Unele femei cu SOPC experimenteaza de asemenea, sangerari abundente sau mai putin abundente in timpul ciclului menstrual.
 2. Te ingrasi si nu stii de ce: Aproximativ jumatate dintre femeile cu SOPC au cresteri de greutate si obezitate greu de gestionat.
 3. Nu se poate face trecut la mijlocul diminetii? Multe femei cu SOPC au raportat un nivel crescut de oboseala si consum redus de energie. Probleme legate de somn, cum ar fi odihna scazuta contribui la acest sentiment.
 4. Parul creste in locuri nedorite: Zonele afectate de cresterea parului in exces (de asemenea, cunoscut sub numele de hirsutism) pot include fata, brate, spate, piept, degetele, degetele de la picioare, si abdomen. Hirsutismul legate de acest sindrom se datoreaza modificarilor hormonale la androgeni.
 5. dar dispare in altele: Subtierea parul de pe cap pot fi legate de SOPC si poate creste in varsta mijlocie.
 6. E un „inel” intunecat in jurul gatului: SOPC poate provoca o inchidere la culoare a pielii din jurul gatului in partea din spat. Pigmentare si textura pielii se pot schimba si pot aparea, de asemenea, sub brat si in jurul vulva.
 7. Testul de sarcina este din nou negativ: SOPC este o cauza principala de infertilitate feminina. Cu toate acestea, nu toate femeile cu SOPC sunt lafel. Cu toate acestea, unele femei ar putea avea nevoie de ajutorul tratamentelor de fertilitate, iar altele sunt capabile de a concepe in mod natural.
 8. Ati avut eruptii precum adolescentii: modificari hormonale legate de androgeni poate duce la probleme de acnee. Alte modificari ale pielii legate de SOPC includ comedoane si pete la nivelul pielii.
 9. Nu te simti tu insuti? A avea SOPC poate creste oscilatia starii de dispozitie, si anxietatea.
 10. Aveti nevoie de o multime de calmante pentru dureri de cap si dureri pelviene: dureri de cap modificari hormonale prompte. Durerea pelviana poate avea loc periodic, impreuna cu sangerari abundente. Se poate produce, de asemenea, si atunci cand o femeie nu sangereaza.
 11. Trucul cu numaratul oilor chiar nu poate functiona: Femeile cu SOPC raporteaza adesea probleme, cum ar fi insomnia sau odihna scazuta. Exista mai multi factori care pot afecta somnul, dar SOPC a fost corelat cu o tulburare de somn numita apnee de somn. Cu apneea de somn, o persoana se va opri din respirat pentru perioade scurte de timp, in timpul somnului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *