Publicat pe Lasă un comentariu

Carnitina si PCOS?

Carnitina si PCOS?

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Carnitina este o componenta naturala constand din aminoacizii lizina si metionina. Este implicata in metabolismul lipidelor (grasimi), ceea ce face posibil ca acizii grasi sa fie utilizati de organism pentru producerea de energie in mitocondrie.

Acesta este motivul pentru care atletii folosesc adesea suplimente cu carnitina pentru a imbunatati performanta lor. In plus au existat, de asemenea, mai multe studii care examineaza un posibil beneficiu de a lua suplimente de carnitina in timpul programelor de pierdere in greutate. Rezultatele nu au fost demonstrate, totusi. Desi unele studii au aratat rezultate foarte promitatoare, multi experti raman sceptici. Acest lucru se datoreaza in principal faptului, ca in mod normal, carnitina este produsa in cantitati suficiente de catre organism si, prin urmare, suplimentarea pare a fi inutila.

Situatia pacientilor cu sindrom este destul de diferita, totusi. Femeile afectate de sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sufera de cicluri menstruale neregulate, niveluri crescute de androgeni si ovare polichistice. Din cauza legaturii stranse dintre metabolismul glucidic si acesta tulburare, managementul de greutate este adesea recomandat ca un prim pas de tratament. Multi pacienti cu SOPC, s-au confruntat deja cu o serie de incercari nereusite de a pierde in greutate. Acest lucru ar putea fi bine din cauza faptului ca pacientii cu sindrom au un nivel semnificativ mai mic de carnitina decat persoanele sanatoase (Fenkci et al, 2008).

In conformitate cu aceasta observatie, rezultatele unui studiu recent publicat in iunie 2016 in renumitul British Journal Endocrinologia Clinica face aluzie la faptul ca pacientii cu sindrom pot beneficia de mai multa carnitina decat persoanele sanatoase.

Un grup de oameni de stiinta de la Kashan, un oras in provincia Isfahan din centrul Iranului, au alocat 60 de participanti la studiu cu o supra-greutate, cu sindrom aleator in doua grupuri. Un grup a primit o suplimentare zilnica de 250 mg carnitina, celalalt grup a avut placebo. Dupa 12 saptamani, omul de stiinta cap Dr. Samini si colegii sai au inregistrat o serie de rezultate foarte promitatoare: participantii din grupul suplimentat cu carnitina au pierdut semnificativ mai mult in greutate si s-au imbunatatit semnificativ nivelurile de insulina. Acest hormon de zahar din sange permite preluarea si metabolizarea carbohidratilor in organism. In plus, hormonul a fost, de asemenea, mult mai eficient (medicii se refera la aceasta ca o scadere a rezistentei la insulina).

Deosebit de interesant pentru pacienti cu SOPC ce doresc sa obtina o sarcina: in 2014 un studiu separat a constatat ca suplimentarea cu carnitina imbunatateste tratamentului cu mai mult success fata de clomifen considerabil, ducand la rate mai mari ale sarcinii (Ismail si colab, 2014).

Apropo: nici unul dintre studii nu au raportat efecte secundare. Datorita numarului redus de pacienti nu ar trebui sa existe asteptari prea mari.

Carnitina intr-o dozare ideala pentru pacientii cu sindrom este disponibil in combinatie cu alti micronutrienti importanti in SOPC (cum ar fi inozitoli, crom, vitamina D, acizi grasi omega-3 si altele) ca Fertilovit®FPCOS alimente dietetice.

Referinte:

Ismail AM, Hamed AH, Saso S, Thabet HH.Adding L-carnitina pentru femeile cu PCOS si rezistenta la clomifen imbunatateste calitatea ovulatiei si rata sarcinii. Un studiu clinic randomizat. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2014 septembrie; 180: 148-52. doi: 10.1016 / j.ejogrb.2014.06.008. Epub 2014 Jun 23.

Fenkci SM, Fenkci V, Öztekin O, S Rota, Karagenc N. Nivelul seric total de L-carnitina la femeile non-obeze cu sindrom ovarian polichistic. Hum Reprod. 2008 iulie; 23 (7): 1602-6. doi: 10.1093 / humrep / den109. Epub 31 martie 2008.

Samimi M, Jamilian M, Ebrahimi FA, Rahimi M, B Tajbakhsh, Asemi Z. Carnitina orala reduce greutatea corporala si rezistenta la insulina in cazul femeilor cu sindrom de ovar polichistic: un dublu-orb, studiu randomizat, controlat cu placebo. Clin Endocrinol (Oxf). 2016 iunie, 84 (6): 851-7. doi: 10.1111 / cen.13003. Epub 2016 29 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *