Publicat pe Lasă un comentariu

Ce reprezintă rezerva ovariană scăzută și acest lucru înseamnă timp pentru fertilitate s-a scurs?

Ce reprezintă rezerva ovariană scăzută? Acest lucru înseamnă timp scurs pentru fertilitate?

Scris de Allie Anderson

Femeile din Marea Britanie au ajuns să conceapă mai târziu ca niciodată. Unii aleg să amâne maternitatea în favoarea carierei, în timp ce pentru alții este nevoie de mult mai mult pentru a găsi un partener cu care doresc să se stabilească și să-și întemeieze o familie.

Oricare ar fi motivul, rezultatul este ceea ce experții avertizează a fi o bombă temporală a fertilității, confruntându-ne cu tot mai multe cupluri cu probleme în a concepe.

Cum influențează vârsta fertilitatea femeilor?

The older a woman gets, the more her ovarian reserve declines, meaning she has fewer eggs. And once they’re gone – they’re gone for good.

Cu cat femeia este mai in varsta, cu atât rezerva ovariana devine mai scăzută, însemnând că ea are tot mai puține ovule. Odată ce acestea au dispărut – acest lucru se întâmplă definitiv.

„O femeie se naste cu un număr finit de ovule, ne mai putând să faci nimic in acest sens”, explica Dr. Mike Mcnamee, directorul executiv al Clinicii de fertilitate Bourn Hall.

Cele două milioane de ovule cu care se începe la naștere sunt epuizate la aproximativ jumătate până când au prima menstruație. Apoi, stocul de avule se diminuează treptat până când nu mai rămân niciunul.

„În timpul unui ciclu menstrual natural, pentru fiecare ovul care este ovulat, probabil între 15 și 20 de ovule cresc și mor în ovar în fiecare lună. Deci, este un proces continuu până când nu mai aveți avule și se ajunge la menopauza”.

Deoarece cantitatea de ovule scade odată cu vârsta, la fel și scade și calitatea. De la aproximativ 36 de ani, probabilitatea ca ovulele să fie normale din punct de vedere genetic scade, iar cu ea scade și șansa de a se implanta în pântece și de a fi fertilizat.

Mai simplu, cu cât o femeie are o rezervă ovariană mai mică, cu atât este mai puțin fertilă.

Și în timp ce vârsta este de departe cauza principală a rezervei ovariene scăzute, aceasta afectează ocazional și femeile tinere. Cancerul, chimioterapia și radioterapia pot afecta de asemenea rezerva de ovariană.

Ce puteți face în legătură cu acest aspect?

Tehnicile de concepție asistată, cum ar fi FIV, pot face minuni pentru multe cupluri. Dar pentru femeile cu o rezervă ovariană scăzută, nu este așa de simplu, ceea ce Kate Brian de la Fertilitatea din Marea Britanie spune că poate fi o lovitură imensă.

„Oamenii presupun că procedura FIV este acolo pentru a vă ajuta dacă ați încercat o perioadă de timp a concepe, dar de fapt nu poate face foarte mult pentru femeile cu o rezervă ovariană cu adevărat scăzută.”

În timpul unui ciclu de FIV, femeia ia hormoni pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule, în speranța că medicii pot colecta mai multe în același timp – de obicei în jurul valorii de 10 – pentru fertilizare. Femeile cu o rezervă ovariană foarte scăzută nu răspund la tratament, deoarece există mai puține ovule la care se pot raporta.

Dar un diagnostic de rezervă ovariană scăzută se bazează pe o serie de teste care sunt limitate în valoarea lor predictivă.

Testele de sânge sunt folosite pentru a verifica nivelurile de hormoni, denumite AMH, care este produsă de foliculii ovarieni și de FSH, care stimulează creșterea foliculilor. Potrivit British Fertility Society, nivelurile normale de AMH variază între trei și 35, iar FSH, între două și 8,9. Numărul de foliculi antrali – o scanare cu ultrasunete a ovarelor pentru a vedea câți foliculi cresc în fiecare – semnifică numărul de ovule.

Împreună, acestea oferă cea mai bună estimare a rezervei ovariene, dar nu este concludentă.

„Testul final este de a stimula ovarele și de a vedea câte ovule veți obține”, spune dr. Mcnamee.

Cu alte cuvinte, trecerea printr-un ciclu de FIV este singurul mod sigur de a ști cum veți răspunde.

Donarea de ovule – soluția finală?

Cu toate acestea, vine un punct în care rezervele ovariene previzionate sunt atât de scăzute încât singura opțiune realistă rămasă pentru femeile care doresc să rămână gravide este folosirea ovulelor donate – iar acest lucru este adesea devastator.

„Uneori, medicii pot face să se simtă ca și cum ovulele donate sunt doar următoarea etapă”, spune Kate, „dar, de fapt, este un lucru uriaș dacă ne gândim … Întotdeauna recomandăm cuplurilor să facă consiliere pentru că într-adevăr trebuie să luați în considerare implicațiile, Nu numai pentru tine, ci și pentru familia ta și pentru viitorul copil „.

Rețeaua de concepere a donatorilor oferă consultanță și sprijin familiilor donatoare și persoanelor care se gândesc la concepția asistată folosind donatori.

În general, rata de succes a FIV scade odată cu creșterea vârstei. Avantajul utilizării ovulelor donate este că FIV tinde să aibă mai mult succes, deoarece donatorii sunt mai tineri.

„Vârsta maximă a donatorilor de ovule pe care le folosim este de 35 de ani,” spune dr. Mcnamee. „Deci, dacă aveți un donator de 26 de ani, acesta crește rata de succes a FIV ca și la vârsta de 26 de ani.”

În afară de aceasta, decizia de a folosi ovule donate este, pentru mulți oameni, o călătorie plină de durere în suflet.

„Se poate adauga la acest sentiment ideea de a fi diferit, izolarea si singuratatea pe care o simt oamenii care se confrunta cu probleme de fertilitate”, comenteaza Kate. „Există încă mai mulți pași pentru a parcurge acest proces și încă mai multe obstacole pentru a înainta în ceea ce este deja o călătorie foarte lungă.”

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l amintiti este, insa, ca rezerva ovariana scăzută nu trebuie sa condamne femeile la o viata fara copii. După cum spune Kate: „Există întotdeauna un sfârșit – este posibil să nu fie sfârșitul pe care îl începeți în această călătorie anticipând, dar asta nu înseamnă că nu va fi unul fericit”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *