Publicat pe Lasă un comentariu

Cercetătorii avertizează: scăderea globală a numărului de spermatozoizi umani este dramatică

Cercetătorii avertizează: scăderea globală a numărului de spermatozoizi umani este dramatică

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Cercetatorii de pe 3 continente si 5 tari au evaluat rezultatele a aproape 200 de studii ce au confirmat un declin dramatic al numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din America de Nord, Europa, Australia si Noua Zeelandă. Revizuirea publicată în renumita revistă Human Reproduction este una dintre cele mai mari și mai detaliate pe această temă, analizând rezultatele a 185 de studii între 1973 și 2011.

Coordonatorul șef, Dr. Levine, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a raportat o reducere cu 52,4% a concentrației spermatozoizilor și o scădere cu 59,3% a numărului total de spermatozoizi la bărbații din țările occidentale. Sfârșitul acestei dezvoltări pare să nu fie niciodată vizibil …

Calitatea spermei este strâns legată de fecunditatea masculină, iar experții FIV raportează o cerere crescândă pentru serviciile lor. Infertilitatea bărbaților reprezintă sau contribuie la aproximativ 60% din cazurile în care un cuplu consideră că concepția nu vine în mod natural.

Numărul de spermatozoizi și alte caracteristici ale materialului seminal au fost asociate cu multiple efecte asupra mediului, cum ar fi disfuncții endocrine, pesticide, căldură, precum și factori de stil de viață, cum ar fi dieta, stresul, fumatul și IMC.

Cercetătorii au concluzionat astfel că scăderea alarmantă a numărului de spermatozoizi reflectă foarte probabil impactul mediului modern și al stilului de viață asupra sănătății și fertilității bărbaților. Aceștia fac apel la acțiuni urgente, deoarece până în prezent nu există niciun semn că tendința se echilibrează: există cerere pentru mai multe cercetări pe această temă, o mai bună reglementare a substanțelor chimice produse de om, consiliere sporită pentru a diminua fumatul și obezitatea.

Și există destul de multe lucruri pe care fiecare om le poate face pentru a-și proteja fertilitatea: în plus față de stoparea fumatului și menținerea unui IMC sănătos, sperma beneficiază de o expunere scăzută la substanțe chimice și de protecție împotriva influențelor dăunătoare ale anumitor antioxidanți.

Referințe:

Levine H, Jorgensen N, Martino-Andrade A, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis I, Pinotti R, Swan SH. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update 2017; 1-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *