Publicat pe Lasă un comentariu

De ce este logic să adoptați variantele fără gluten dacă suferiți de tiroidită Hashimoto

De ce este logic să adoptați variantele fără gluten dacă suferiți de tiroidită Hashimoto

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Fiind un pacient cu Hashimoto înseamnă că suferiți de o tulburare autoimună. Sistemul imunitar funcționează deficitar, atacând celulele corpului, în cazul tău celulele tiroidiene. Foarte des, o tulburare autoimună nu se limitează la un țesut special, dar sistemul imunitar supra-reactiv tinde să vizeze și alte țesuturi.

De exemplu, din ce în ce mai multe cercetări științifice indică o asociere a Hashimoto cu boala celiacă, declanșată în mod obișnuit de gluten. Experții precum cercetătorul Elias Mazokopakis suspectează glutenul ca fiind un factor declanșator al reacției autoimune îndreptată împotriva țesutului tiroidian în tiroidita Hashimoto. În plus, acesta ar putea afecta negativ progresul și amploarea bolii tiroidiene.

Glutenul constă în proteine ​​gliadine și glutenină. Majoritatea cerealelor (în special grâu, secară) conțin gluten. Sa constatat că glutenul poate declanșa boala celiacă la persoanele sensibile.

Această afecțiune autoimună a intestinului subțire este adesea întâlnită ca boală concomitentă la pacienții cu Hashimoto.

În plus față de boala celiacă adevărată cu anticorpi detectabili anti-gliadină din sângele persoanelor afectate, există și problema mai puțin grave ale sensibilității la gluten (nu se pot detecta anticorpi). Și acest lucru a fost suspectat că facilitează sau declanșează alte tulburări autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă sau diabetul zaharat tip 1.

În articolul său de revizuire publicat în 2017 despre boala și dieta în Hashimoto, Dr. Elias Mazokopakis recomandă ca pacienții Hashimoto să fie testați pentru boala celiacă. Chiar daca au un rezultat negativ (nici o boala celiaca nu poate fi detectata), omiterea glutenului din dieta pentru o perioadă de timp ar putea fi o idee buna: „Pacientii Hashimoto cu și fără boală celiatică beneficiază de o dietă bogata în gluten în ceea ce privește progresia bolii.

În plus, expertul subliniază importanța iodului (pacienții Hashimoto trebuie să se asigure că nu consumă prea mult), seleniului și vitaminei D.

Foarte la îndemână: Preparatul pe bază de micronutrienți ajustat conform acestor indicații Fertilovit® F THY respectă toate aceste indicații intr-o cutie cu capsule, prin care este suficientă administrarea unei singure capsule pe zi: capsula vegetariană conține 100% din doza zilnic recomandată pentru vitamina D, 100 μg seleniu – aprovizionarea cu vitamine specifice afecțiunii tiroidiene – în mod natural fără iod!

Referințe:

Michael I. Liontiris, MD, Elias E. Mazokopakis MD, PhD . A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients. Points that need more investigation. Hell J Nucl Med 2017; 20(1): 51-56

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *