Publicat pe Lasă un comentariu

Deficit de folati la barbati – o problema subestimata?

Deficit de folati la barbati – o problema subestimata?

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Femeilor care sunt gravide, sau planifica o sarcina, le este recomandat sa manance o multime de legume verzi, cu frunze. Acestea sunt o sursa de vitamina B9-sau acid folic, asa cum este cunoscut, de asemenea, o substanta care ajuta ca embrionii se se dezvolte prin incurajarea formarii tubului neural, precursorul la creier si maduva spinarii. Folatul nu a fost niciodata recomandat viitorilor parinti, totusi.

In cazul in care rezultatele cercetarii pe soareci, de Sarah Kimmins si colegii sai de la Universitatea McGill, din Montreal, se dovedesc a se aplica si in cazul oamenilor, consilierea se poate schimba profund.

Cercetatorii raporteaza in articolul lor in renumita revista Nature Communications, ca deficitul de acid folic la tatii pot, la rozatoare, cel putin, sa fie la fel de debilitant pentru embrioni ca deficienta la mame.

O absenta de acid folic atunci cand sperma se formeaza cauzeaza modificari care afecteaza performanta spermatozoizilor de a reproduce. In cazul animalelor de control, masculii cu deficit de folat s-au dovedit a fi mai putin ferti si a existat o crestere a ratei de pierdere a sarcinii timpurie. Apoi, cand puii s-au nascut, cei de sex masculin nascut cu deficit au fost mult mai probabil sa fie cu malformatii. Tulburarile care nu sunt inca evidente la nastere, cum ar fi cancerul, diabetul, si chiar autism si schizofrenie nu pot fi evaluata prin aceste studii, cu toate acestea, dar exista posibbilitatea de dezvoltare si a acestor patologii.

Aceasta deteriorare pare a fi cauzata de modificarea epigenetica, ceea ce implica un proces numit metilare, schimbarea comportamentului genelor intr-un mod care poate fi transmis de la o generatie la alta. Rolul folatului este de a reglementa metilarea.

In mod sigur vor exista studii suplimentare, ce vor contribui in continuare la intelegerea acestor procese. Pentru moment, cu toate acestea, toti oamenii care doresc sa devina tati ar trebui sa le fie recomandat sa fie constienti de o dieta sanatoasa si echilibrata bogat in legume si fructe. Pentru cei care considera ca este greu sa ramanem la obiceiurile alimentare sanatoase, un supliment cum ar fi Fertilovit® Mplus sau MT pot furniza acidu folic necesar.

Referinte:

http: //www.economist.com/news/science-and-technology/21591547-lack-folate-diet-male-mice-reprograms-their-sperm-ways FSRC = nlw | HIG | 12-12-2013 | 7186683 | 35651728 | UK

Lambrot R, Xu C, Saint-Phar S, Chountalos G, Cohen T, Paquet M, Suderman M, Hallett M, Kimmins S. Un nivel scazut al acidului folic la barbati modifica epigenomul spermei la soareci fiind asociat cu rezultatele unei sarcini negative. Natura Comunicatiilor 2013 4: 2889 DOI: 10.1038 / ncomms3889

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *