Publicat pe Lasă un comentariu

Diferenta dintre raceala si gripa

Desi, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati ce le diferentiaza una de cealalta.
Astfel, de la debut, organismul ofera semnale distincte ce ajuta la deosebirea acestor doua tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp  masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor.

Principalul mod de diferentiere a racelii si gripei consta in faptul ca cea dintai afecteaza pe o durata mai scurta si intr- un mod mai puţin agresiv organismul decat gripa, care are o durata de manifestare lunga si poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta impotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusa in pericol.

De foarte multe ori, tusea, stranutul sau durerile in gat nu ne pot indica decisiv daca este vorba despre o gripa sau o simpla raceala. Totusi, principalele simptome care fac diferenţa intre cele doua afecţiuni sunt:

  • In cazul racelii– aceasta debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si de gat, urmate de cresterea consistentei mucozitaţilor nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.
  • In cazul gripei– debutul este brusc si violent. Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori insoţita de stari de oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat.  Febra poate dura de la 3 pana la 5 zile. Tusea este si ea prezenta si poate avea o durata de manifestare pana la doua luni, persistand chiar si dupa dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decat in cazul racelii, iar frisoanele sunt insoţite de dureri abdominale si ale oaselor, precum si senzaţie de usturime a ochilor. Starile de greaţa si voma sunt, de asemenea, asociate gripei, iar in cazuri grave acestea pot evolua si in alte probleme gastro-intestinale.

In afara de contextul simptomatologic, diferenţele dintre cele doua tipuri de afecţiuni se extind si la circumstanţele exterioare organismului:

 Raceala si gripa sunt provocate de factori distincţi – astfel, raceala este cel mai adesea determinata de rinovirusuri, care afecteaza nasul, gatul sau caile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decat virusul gripal, care poate proveni in urma unor epidemii.

– Perioada anului in care ne aflam – de obicei, raceala poate fi contactata pe tot parcursul anului, in special vara. Gripa, in schimb, este mult mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie deoarece sistemul imunitar este sensibil in timpul sezonului rece si organismul necesita o ingrijire mai atenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *