Publicat pe Lasă un comentariu

Exista o legatura intre antioxidanti si ratele de succes ale tratamentului de fertilitate?

Exista o legatura intre antioxidanti si ratele de succes ale tratamentului de fertilitate?

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Fiecare cuplu ce urmeaza un tratament de fertilitate se intreaba daca este posibil sa se imbunatateasca ratele de succes ale acestui tratament. O publicatie recenta a unui grup de oameni de stiinta din Turcia in renumita revista „Tehnologii de reproducere asistata”, ofera sugestii cu privire la ceea ce trebuie sa facem.

Cercetatorii au examinat corelatia dintre antioxidanti si statusului oxidant al unei femei, iar pe de alta parte rata de succes a tratamentului de fertilitate. Termenul „oxidant” se refera la molecule foarte reactive capabile sa provoace daune asupra celulelor organismului. Antioxidantii, pe de alta parte, contracareaza aceste efecte negative. O multime de vitamine si minerale in dieta noastra apartin acestor antioxidanti. In mod ideal, oxidanti si antioxidanti sunt in echilibru. Cu toate acestea, in cazul in care acest echilibru delicat se prabuseste, se poate produce stres oxidativ, ceea ce duce la deteriorarea si cunoscuta afectare a fertilitatii.

Facand legatura intre nivelurile de antioxidanti si oxidanti in cazul unui grup de 70 femei sanatoase ce urmeaza un tratament de fertilitate, si anume sarcina clinica, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au mai multi antioxidanti decat oxidanti in sangele lor, au avut o sansa semnificativ mai mare de a obtine o sarcina in timpul tratamentului de fertilitate.

Deci, ce inseamna asta pentru o femeie ce planifica o sarcina?

Pentru a se evita cresterea nivelului de oxidanti, este recomandat sa renunte la fumat si sa evite mediul poluat, acolo unde este posibil. Stresul contribuie la stresul oxidativ, de asemenea. Pe de alta parte, este recomandabil sa fie constienta de cantitatea necesara absorbtiei de antioxidanti. O buna sursa de antioxidanti sunt fructele si legumele. Un minim de 5 portii pe zi ar trebui sa fie consumate (3 portii de legume si 2 portii de fructe). Nucile sunt o sursa valoroasa de minerale pretioase si nu ar trebui sa fie uitate.

Foarte probabil medicul dumneavoastra ginecolog va va sfatui sa completati cu acid folic atunci cand se doreste obtinerea unei sarcini. Daca simtiti ca in viata de zi cu zi, nu avem o dieta sanatoasa si variata, ar putea fi intelept sa alegem un supliment care combina acid folic in combinatie cu multivitamine si minerale. Pentru o protectie optima impotriva stresului oxidativ este recomandat un preparat oferind un antioxidant cu eliberare sustinuta (de exemplu, Fertilovit® F35plus).

Sursa:

Yunus Aydin, Orhan Ozatik, Hikmet Hassa, Dilek Ulusoy, Serdal Ogut si Fezan Sahin. „Relatia dintre stresul oxidativ si sarcina clinica in ciclurile de tratament in cazul tehnologiei de reproducere asistata.” Journal of Asistata publicarii Reproducere si Genetica Oficial al ALPHA, Oamenii de stiinta in medicina de reproducere © Springer Science + Business Media New York 201,310.1007 / s10815-013-0005-2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *