Publicat pe Lasă un comentariu

Factorii cheie pe care trebuie să îi luați în considerare înainte de FIV, conform experților irlandezi de frunte

Factorii cheie pe care trebuie să îi luați în considerare înainte de FIV, conform experților irlandezi de frunte

Doi dintre cei mai importanți experți în fertilitate din Irlanda, ginecologul consultant Bart Kuczera și consultantul obstetrician Dr. Hans Arce explică vârsta femeilor aleasă pentru a rămâne gravide – și de ce factori precum calitatea spermei, stilul de viață și greutatea sunt atât de vitale atunci când se ia în considerare FIV.

Dacă, spune ginecologul consultant Bart Kuczera, i s-ar cere să menționeze cele mai importante trei lucruri ale fertilității, răspunsul său ar fi simplu:

„Vârsta, vârsta și vârsta!”

Ovulele unei femei sunt destul de normale până la vârsta de treizeci de ani, explică el – incidența sarcinii cu persoanele din această grupă de vârstă este simplă. Una din cinci femei sănătoase rămân însărcinată într-o lună de încercare.

„După aceea începe să scadă. Este greu de anticipat modul în care ovarul va îmbătrâni, dar până la vârsta de 40 de ani, doar una din 20 de femei va rămâne însărcinată într-o lună de încercare”.

Dacă fumezi, poate dura mai mult pentru să rămâi însărcinată

De la vârsta de 42 de ani, chiar și eficiența FIV este minimă, avertizează el:

Problema principala pentru cuplurile tinere din Irlanda de astăzi acestea pur si simplu nu incearcă să conceapă in timpul perioadei de vârf a fertilității, de la 20 la 30 de ani „.

Să ne gândim astfel, explica dr. Hans Arce, ginecolog obstetrician si consultant in fertilitate la clinica SIMS IVF din Dublin:

„Suntem animale. Natura ne-a creat să trăim până la vârsta de aproximativ 35 de ani, așa că, într-un fel, încercăm să avem copii la o vârstă la care ar trebui să fim morți!”

Fumatul afectează calitatea ovulelor unei femei

În timp ce femeia îmbătrânește, acesta explică faptul că atât calitatea cât și cantitatea ovulelor ei încep să se deterioreze – iar de aici încep problemele.

„Toți ar trebui să avem 46 de cromozomi, 23 de la ovulul mamei și 23 din spermatozoid, dar odată cu vârsta înaintată apare un dezechilibru, astfel încât numărul de cromozomi din ovul, ajung a fi prea puțini sau prea mulți.

De aceea fertilitatea cuiva scade odata cu varsta si de aceea riscul de avort spontan creste odata cu varsta, și tot de aceea exista un risc mai mare de anumite afectiuni cromozomiale cum ar fi sindromul Down.

Fertilitatea unei femei începe să scadă de la 35 de ani, scade în continuare până la 40, motiv pentru care, explică el, ratele de succes cu FIV scad, de asemenea, odată cu vârsta.

O bună alternativă pentru femeia mai în vârstă este donarea de ovule – iar clinicile SIMS oferă un Program de donare a ovulelor: „Eu mereu numesc donarea de ovul Planul B”, spune dr. Arce.

„Dacă nu puteți rămâne însărcinată cu propriul dvs. ovul, un ovul donat poate aduce rezultate fantastice.

„Dacă, de exemplu, utilizați un donator de 24 de ani, calitatea ovulelor este excelentă.”

Optiunea donatorului de ovule ofera femeilor in varsta o alegere excelenta si este cea mai buna sansa de tratament care se poate oferi.

„În SIMS o facem în acest mod. Soțul își îngheață sperma în clinica noastră și apoi trimitem sperma înghețată peste hotare.

„Stimulăm donatorul ales, obținem ovulul donatorului care este apoi fertilizat de sperma soțului.

„Am înghețat embrionul care este apoi transportat înapoi în Irlanda, unde este transferat în uterul pacientului la una dintre clinicile noastre din Dublin sau Cork”.

* Fumatul – Studiile arata ca fumatul afecteaza atat motilitatea trompelor uterine, cat si calitatea ovulelor unei femei, spune dr. Arce:

„Se constată că femeile care fumează foarte mult au tendința de a pierde mai multe sarcini. Se tinde să le ia mai mult timp pentru a rămâne gravide în mod natural sau prin FIV.” Există un risc mai mare de sarcină ectopică, care este o sarcină în afara uterului „.

* Scăderea Calității Lichidului Seminal – A existat o scadere a calitatii materialului seminal de-a lungul anilor, a subliniat dr. Arce.

„Credem că acest lucru are legătură cu anumiți factori de mediu”, spune el, adăugând că, deși nu există încă dovezi ferme, există o preocupare tot mai mare cu privire la această posibilitate:

„Se pare că există un impact din partea anumitor factori din orașele foarte industrializate, care pot acționa ca estrogen fals și pot reduce calitatea spermei.

„Acestea pot fi substanțe provenite din materiale plastice, parabeni și din tehnologie. Organizația Mondială a Sănătății a redus treptat nivelul minim al calității materialului seminal pentru a se adapta noii noastre realități”.

* Sindromul ovarului polichistic – Aceasta este o afecțiune a sistemului endocrin în care există un dezechilibru la nivelul anumitor hormoni. Aceasta, la randul sau, este asociat cu rezistenta la insulina, explica dr. Arce.

Dacă o femeie este supraponderală sau obeză, există un risc mai ridicat al acestei probleme – și cu cât este mai gravă starea femeii, cu atât riscul de rezistență la insulină este mai mare. Aceasta, la rândul său, duce la menstruații neregulate.

Această condiție implică, de asemenea, prezența unui hormon masculin mai mare în sistemul endocrin al femeii, care are ca rezultat acneea și creșterea părului sau hirsutismul.

Acest dezechilibru hormonal provoacă o deteriorare a calității ovulelor.

Cu toate acestea, studiile arata ca o scadere intre 5% si 10% in greutatea femeii duce la imbunatatirea ciclurilor ovulatorii in cazul multor femei si, de asemenea, imbunatateste rata de succes a FIV.

Condiția poate fi tratată temporar cu medicamente pe cale orală, astfel încât problema să fie rezolvată temporar pentru a permite femeilor să rămână gravide, spune dr. Kuczera:

„Este o tulburare metabolică care poate fi tratată, dar nu este vindecată”.

* Obezitatea – Obezitatea este o problemă deoarece poate crește riscul de avort spontan și poate duce la scăderea calității ovulului, explică dr. Arce.
* Endometrioza – endometrioza afecteaza aproximativ 10% dintre femei la varsta de crestere. Apare atunci când endometrul crește în afara uterului, de obicei în tuburile uterine și în ovare, provocând inflamație.

Aceasta inflamatie poate provoca o functionare defectuoasa a trompelor uterine, de exemplu, sau blocarea trompelor uterine, iar procesul inflamator poate distruge ovulele in ovar, reducând astfel numărul total de ovule din depozitele de ovule ale femeii „, spune dr. Arce .

Acest proces inflamator afecteaza, de asemenea, calitatea ovulului deoarece acestea cresc intr-un ovar afectat de inflamatie.

O femeie poate rămâne însărcinată cu endometrioză, dar această afecțiune reduce șansele de a rămâne gravidă.

Dacă starea este severă și trompele uterine sunt deteriorate, explică dr. Kuczera, cea mai bună opțiune pentru unele femei este FIV pentru ocolirea trompelor afectate.

Cu toate acestea, subliniază el, puteți rămâne gravidă cu endometrioză:

Unele femei cu endometrioza sunt diagnosticate mai tarziu in viața si dupa ce au avut mai multi copii, ceea ce inseamna ca în cazurile usoare nu este neaparat un factor important in fertilitate.

* Abuzul sexual – În urma abuzului sexual, unele victime, spune dr. Kuczera, consideră că nu sunt în stare să aibă o viață normală și nu pot rămâne însărcinate: „Avem femei care vin pentru tratament pentru a avea literalmente spermă injectată, deoarece nu pot să se angajeze în relații sexuale normale. Acesta este un fenomen nou pe care îl vedem la Beacon. „

Tratamentul pe care îl spune, are de obicei forma inseminării artificiale (IUI) sub anestezie generală sau un singur ciclu de FIV:

„Aceste femei pot fi femei sănătoase, probabil fertile, în jurul vârstei de 20 și 30 de ani, majoritatea venind cu partenerii de sex masculin”.

Stresul – Stresul de zi cu zi nu afectează fertilitatea, consideră dr. Arce: „Când oamenii cred că stresul afectează rezultatele, vor găsi o modalitate de a se învinovăți.

„Nu afectează rezultatele, dar îi face pe oameni să se simtă nefericiți și deprimați, și nu suntem niciodată la cel mai bun nivel atunci când suntem nefericiți și deprimați. Deci, trebuie să nu mai întrebăm cuplurile când vor avea copii! Să mă văd plângând, se întâmplă zilnic și este teribil – crește într-adevăr nivelurile de stres ale oamenilor și poate duce la depresie „.

Studiile privind FIV au demonstrat că nu există diferențe în rezultatele dintre persoanele care sunt stresate sau nu sunt stresate – doar stresul extrem poate duce la o reducere a ovulației ca măsură de protecție.

* Glanda tiroidă – Problemele autoimune, cum ar fi problemele tiroidiene care țintesc sistemul endocrin, pot afecta calitatea ovulului, a spermei și a mediului hormonal în care are loc procesul de fertilizare, ceea ce duce la probleme cu fertilizarea, implantarea și menținerea sarcinii.

Femeile care întâmpină dificultăți în concepere trebuie să fie examinate pentru problemele tiroidiene, deoarece disfuncția tiroidiană poate afecta fertilitatea feminină.

* Alcoolul – Cercetările arată că băutura moderată nu poate afecta în mod direct fertilitatea, deși afectează sarcina, spune dr. Arce. Cu toate acestea, el subliniază, protocolul NICE, care este foarte strict și bazat pe dovezi, recomandă ca femeile care incearcă să rămână însărcinate nu trebuie sa bea mai mult de un pahar de alcool pe zi.

Consumul excesiv de alcool poate, de asemenea, să afecteze calitatea materialului seminal, puterea unui bărbat și să reducă numărul de relații sexuale care are loc într-o relație – toate acestea, afirmă el, pot afecta șansele unui cuplu de a concepe.

* Boala inflamatorie pelvina – Aceasta este o infecție cu transmitere sexuală în care bacteriile infecțează trompele uterine care le provoacă blocarea, spune dr. Arce.

Aceasta a fost cea mai frecventă cauză a infecției, dar a fost depașită de îmbătrânire.

Deși BIP poate deteriora ovarul, spune dr. Kuczera, cazuri extreme de BIP sunt foarte rare astăzi, deoarece boala este tratată cu antibiotice și, în cele mai multe cazuri, este vindecată înainte de a se deteriora semnificativ.

Legea și donatorii

* Legea privind Copiii si Relațiile Familiale din 2015 prevede introducerea pentru prima dată în Irlanda a unei reproduceri umane asistate folosind donatori (UDMR) pe o bază legală.

* Conform actului, toți donatorii de spermă și ovule vor fi obligați să furnizeze numele, locul și data nașterii, naționalitatea, locul și data donării și datele de contact colectate într-un registru special. De asemenea, în cadrul actului, copiii concepuți de donatori vor avea apoi acces la înscrierea lor în acest registru odată ce ajung la vârsta de 18 ani.

* Cu toate acestea, părțile actului care reglementează anonimatul donatorului în acest mod nu au fost încă adoptate, iar registrul special nu a fost încă stabilit. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că va fi înființat un registru special, iar celelalte cerințe ale actului vor fi puse în aplicare.

* „În momentul de față ne aflăm într-o situație în care putem folosi atât donatori anonimi, cât și donatori identificabili pe măsură ce așteptăm punerea în aplicare a părților din legislația care se referă la acest domeniu. În prezent încurajăm în mod activ clienții noștri să meargă pe traseul donatorul identificabil”, a declarat un purtător de cuvânt al uneia dintre cele mai importante clinici de fertilitate din Irlanda.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *