Publicat pe Lasă un comentariu

Impactul Vitaminei D in Sindormul Ovarelor Polichistice

Impactul Vitaminei D in Sindormul Ovarelor Polichistice

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare hormonala caracterizata prin excesul de hormoni masculini, cicluri menstruale neregulate si asa-numitele chisturi (ovule imature), in ovare. Simptomele SOP includ excesul de par facial si corp (hirsutism), pierderea parului pe modelul de sex masculin, acnee, crestere in greutate, probleme de fertilitate, anxietate crescuta si depresie. La un nivel metabolic, multi pacienti sufera de rezistenta la insulina. Astfel, organismul nu raspunde in mod corespunzator la semnalele transmise de catre hormonal zaharului din sange-insulina, devenind rezistent la acesta.

Noile rezultate dezvaluie acum: Este posibil ca vitamina D, sau mai degraba absenta acesteia, sa fie implicata in dezvoltarea rezistentei la insulina in PCOS. In 2015, doua articole revizuite analizeaza datele obtinute de la cateva mii de femei. In mod independent, autorii ambelor studii au ajuns la concluzia ca nivelurile de vitamina D au fost asociate cu tulburari metabolice si hormonale la pacientii cu sindrom de ovare polichistice. Niveluri mai mici de vitamina D au crescut, cu atat mai mult riscul rezistentei la insulina (He și colab, 2015, Jia et al, 2015).

Deosebit de alarmante: in multe natiuni industriale, un procent de pana la 91% dintre femei nu reusesc sa ia doza zilnic recomandata de vitamina D.

Astfel, pacientilor cu SOP li se recomanda verificarea regulata a vitaminei D verificat si suplimentarea, daca este necesar.

Pentru intampinarea nevoilor prezentate de catre pacientii cu sindrom de ovare polichistice, s-au creat alimente cu destinatie medicala speciala. Acestea contin o combinatie cu doze mari de vitamina D si alti micronutrienti importanti in SOP (de exemplu, Fertilovit®F PCOS).

Referinte:

He C, Lin Z, Robb SW, Ezeamama AE. Nivelul seric de vitamina D si Sindormul Ovarelor Polichistice: O revizuire sisteminca si o meta-analiza. Nutrienti. 2015 Jun 8;7(6):4555-77. doi: 10.3390/nu7064555.

Jia XZ, Wang YM, Zhang N, Guo LN, Zhen XL, Li H, Wei L. Efectul vitaminei D asupra parametrilor clinici si biochimice in sindromul ovarelor polichistice la femei: O meta-analiza. J Obstet Gynaecol Res. 2015 Nov;41(11):1791-802. doi: 10.1111/jog.12793. Epub 2015 Sep 14.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *