Publicat pe Lasă un comentariu

Infertilitate necunoscuta, adesea asociata cu dezechilibre nutritionale

Infertilitate necunoscuta, adesea asociata cu dezechilibre nutritionale

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

In conformitate cu un nou studiu publicat anul acesta, dezechilibrul nutritional poate fi responsabil in cazurile infertilitatii neexplicate.

O echipa de oameni de stiinta italieni impreuna cu MD Marco Noventa a examinat modelele dietetice a 257 de femei sanatoase din Italia. Acestea aveau varste cuprinse intre 18 si 40 de ani. Dintre acestea, 198 de femei au fost afectate de infertilitate inexplicabila. Cercetatorii au cautat anomalii in stilul de viata atat din punct de vedere al aportului de micronutrienti si macronutrienti comparand datele intre femeile subfertile si femeile fertile.

Conform analizei, autorii studiului au constatat ca femeile afectate de infertilitate de cauza inexplicabila, in comparatie cu cei cu sarcina spontana, aratand o mai mare greutate, IMC, circumferinta taliei si dupa cum era de asteptat, o prevalenta mai scazuta a activitatii fizice regulate de zi cu zi.

In dieta lor de zi cu zi, femeile subfertile parea sa consume mai multe zaharuri si acizi grasi saturati iar aportul lor de vitamine a fost mai mic decat doza zilnic recomandata pentru toate vitaminele luate in considerare, cu exceptia vitaminei B6. Foarte important, femeile fertile precum si femeile subfertile au avut un aport inadecvat de acid folic si vitamina D.

In faza II a studiului, femeilor le-au fost oferita posibilitatea de a primi o reteta pentru suplimentarea dietei zilnice timp de 3 luni cu administrare imediata inainte de inceperea tratamentului FIV.

Dupa analiza rezultatelor tratamentului precursor FIV, oamenii de stiinta au observat ca pacientii fara anomalii dietetice identificate au beneficiat de suplimentare doar cu fier si acid folic; in timp ce pacientii cu dezechilibre dietetice minime au beneficiat in mod semnificativ de suplimentarea cu multi-micronutrienti, atingand o rata de succes a pacientilor fara dezechilibre nutritionale. Cu toate acestea, in cazuri de anomalii dietetice severe, este nevoie de educatie dietetica pe termen lung si suplimentare cu inositoli pentru a obtine o imbunatatire a rezultatelor ART

In concluzie

Rezultatele studiului arata ca, in comparatie cu femeile fertile, pacientii cu infertilitate inexplicabila prezenta frecvent anomalii semnificative ale obiceiurilor alimentare. Aceste diferente variaza de la dezechilibre minime de micronutrienti (care pot fi evitate cu suplimentarea dietei) la dezechilibre severe de macronutrienti si micronutrienti frecvent asociate cu obezitatea (partial imbunatatite prin suplimentarea cu inozitol ce necesita in mod frecvent o educatie alimentara pe termen lung inainte de obtinerea fertilitatii).

Ce inseamna asta pentru tine? Daca suferiti de subfertility inexplicabile, asigurati-va ca discutati cu medicul despre modelul dumneavoastra dietetic, va faceti analiza statusului de micronutrienti si veti fi pregatit pentru modificarile propuse in modelul dumneavoastra dietetice precum si suplimentarea prescrisa – pe cat de mici par aceste interventii, ele ele au un impact (pozitiv) major!

Referinte

Marco Noventa; Michela Quaranta; Amerigo Vitagliano; Vescio Cinthya; Romina Valentini; Tania Campagnaro; Roberto Marci; Rossana Di Paola; Carlo Alviggi; Michele Gangemi; Carlo Saccardi; Giovanni Battista Nardelli; and Salvatore Gizzo. May Underdiagnosed Nutrition Imbalances Be Responsible for a Portion of So-Called Unexplained Infertility? From Diagnosis to Potential Treatment Options. Reproductive Sciences 2016, Vol. 23(6) 812-822

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *