Publicat pe Lasă un comentariu

Lycopen ajuta la modelarea spermatozoizilor

Lycopen ajuta la modelarea spermatozoizilor

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Un grup din Boston de oameni de stiinta care lucreaza pentru renumita Universitate Harvard, si-au confirmat inca o data importanta unei diete sanatoase, bine echilibrate pentru fertilitatea masculina (Zareba et al, 2013). Intr-un studiu stiintific, au comparat calitatea spermei de la 189 de studenti de sex masculin sanatosi tineri cu hrana lor.

Nu este surprinzator, cercetatorii au descoperit ca antioxidantii au fost cu totul pozitivi pentru calitatea spermei, fundamentand astfel rezultatele studiilor anterioare (de exemplu, Mínguez-Alarcon et al, 2012).

Mai precis cercetatorii au putut sa aratat ca, in ceea ce priveste mobilitatea spermatozoizilor in cauza, carotenoidele sunt vitale.

Carotenoidele sunt pigmenti organici de la galben la culoare rosiatica. Cea mai mare parte ei sunt antioxidanti puternici si au fost discutati pentru a avea un rol protector in multe boli cum ar fi cancerul, arteroscleroza, reumatismul, boala Alzheimer, boala Parkinson, si cataracta. Cel mai cunoscut si cel mai abundent este carotenul β-caroten (de exemplu, de la morcovi).

Pentru morfologia spermatozoizilor sanatosi, a fost licopen, care a fost cel mai important. Cu cat este un consum mai mare de licopenul, cu atat mai bine era morfologia sau forma spermatozoizilor. Licopenul este un carotenoid, acesta da rosiilor culoarea lor rosu frumos. Modalitatea de actiune nu este clarificata inca.

Cu toate acestea, un lucru este foarte clar: Oricine vrea sa aduca in forma spermatozoizii ar trebui sa consume licopen din abundenta!

Iar daca sunteti v-ati saturat de toate rosiile, ia doar un supliment cu micronutrienti bun (cum ar fi Fertilovit® Mplus sau Fertilovit® MT cu 4 mg licopen / zi), pentru a asigura necesarul dvs.!

Referinte:

Mínguez-Alarcón L, J Mendiola, López-Espin JJ, Sarabia-L Cos, Vivero-Salmerón G, Vioque J, Navarrete-Muñoz EM, Torres-Cantero AM. Aportul alimentar de nutrienti antioxidanti este asociat cu o calitate a materialului seminal in studenti tineri.

Hum Reprod. 2012 Sep; 27 (9): 2807-14. doi: 10.1093 / humrep / des247. Epub 2012 Jun 29.

Zareba P, Colaci DS, Afeiche M, Gaskins AJ, Jørgensen N, Mendiola J, Swan SH, Chavarro JE.

Corelarea calitatii materialului seminal in ceea ce priveste aportul de antioxidanti la o populatie sanatoasa de sex masculin.

Fertil Steril. 2013 octombrie 1. PII: S0015-0282 (13) 02998-1. doi: 10.1016 / j.fertnstert.2013.08.032. [Epub inainte de imprimare]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *