Publicat pe Lasă un comentariu

Noua speranta pentru femeile care sufera de endometrioza?

Noua speranta pentru femeile care sufera de endometrioza?

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Endometrioza este cea mai frecventa tulburare ginecologica benigna. Unul din zece femei de varsta reproductiva este afectata, iar in randul femeilor subfertile aceasta cifra ajunge la aproximativ 50%.

Acum, exista o noua speranta pentru pacienti!!! N-acetil-L-cisteina (NAC), o substanta bine cunoscut ca un expectorant de incredere, pare sa prezinte o optiune promitatoare de tratament alternativ in endometrioza.

Acesta este rezultatul unui studiu publicat in 2013, intr-un jurnal nutritional. Autorii au angajat NAC ca supliment si a observat ca aceasta forma de tratament a dus la o dezvoltare scazuta a endometrului in cavitati necorespunzatoare, si, uneori, chiar scaderea endometriozei. Multi dintre participantii prezenti in studio au anulat chiar laparoscopia deja planificata. Nu au fost raportate efecte adverse.

Incepand de 2015!!! NAC este disponibil pentru aceasta indicatie in combinatie cu alti micronutrienti pretioase intr-o formula complete denumita Fertilovit® FEndo.

Referinta:

Maria Grazia Porpora, Roberto Brunelli, Graziella Costa, Ludovica Imperiale, Ewa K. Krasnowska, Thomas Lundeberg, Italo Nofroni, Maria Grazia Piccioni, Eugenia Pittaluga, Adele Ticino si Tiziana Parasassi, o promisiune in tratamentul endometriozei: Un studiu observational de tip cohorta privind reducerea ovarian endometrioma realizat de N-aceti-L-cisteina. Evid Bazat Complement Alternat Med. 2013; 2013: 240702.

Indemnat de nevoile nesatisfacute medicale in tratamentul endometriozei, de multe ori cu efecte secundare nedorite, si incurajat de eficacitatea N-aceti-L-cisteinei (NAC), intr-un model animal de endometrioza si de absenta virtuala a toxicitatii acestui compus natural.

Am efectuat un studiu de cohorta observational pe endometrioza ovariana. Au fost doua grupuri de tratament: numarul total de 92 femei/grup ce provin din Italia, mentionate la pitalul nostru Universitar.

Diagnosticul de endometrioza a fost dat dupa examinarea acestora folosind ultrasunetele, urmand a fi programate laparoscop dupa 3 luni. In conformitate cu acceptul sau refuzul pacientilor, femeile tratate cu NAC si grupul de femei netratate in cele din urma a cuprins 73 si 72 subiecti cu endometrioza.

Dupa 3 luni, in cadrul grupului de femei ce au utilizat tratamentul cu NAC s-au remarcat pacienti cu chisturi de diametru mediu al caror diametru a fost usor redus (-1,5 mm). Comparativ cu o crestere semnificativa (+6,6 mm) la grupul de pacienti netratati (P = 0,001). In timpul tratamentului cu NAC s-a remarcat reducerea mai multor chisturi si dezvoltarea unui numar mai mic de chisturi fata de cele existente.

Rezultatele noastre sunt mai bune decat cele raportate dupa tratamentele hormonale. Douazeci si patru de pacienti tratati cu NAC versus un pacient netratat au anulat laparoscopia programata datorita chisturi  reduse/ disparate. 21 pacienti au simtit o reducere relevanta a durerii iar 1 pacient a avut o sarcina – in timpul tratamentului. 8 sarcini au aparut la pacientii tratati cu NAC si 6 la pacientii netratati.

Conculuzionam: NAC reprezinta de fapt un simplu tratament eficient pentru endometrioza, fara efecte secundare, precum si o abordare adecvata pentru femeile care doresc o sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *