Publicat pe Lasă un comentariu

Parabenii – ar trebui sa ii evitam atunci cand planificam o sarcina?

Parabenii – ar trebui sa ii evitam atunci cand planificam o sarcina?

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Ascunsi in geluri de dus, sampon sau pasta de dinti, parabeni sunt folositi drept conservanti ieftini in multe produse de ingrijire personala. Ei se asigura ca niciun germen nedorite nu cresc in produsele cosmetice, dar in acelasi timp, sunt suspectate ca actioneaza ca perturbatori endocrini in corpul nostru. De la produsele cosmetice, ei ajung in corpul nostru prin piele si mimeaza actiunea estrogenului, astfel interfera cu echilibrul hormonal.

Nimeni nu se indoieste serios ca produsele moderne de ingrijire personala necesita conservanti. Ele contracareaza cresterea bacteriana, asigurati-va ca produsele cosmetice sunt sigure pentru a fi utilizate pentru mai mult de cateva zile. Parabenii au fost utilizati ca agenti de conservare pentru un timp foarte lung si ei isi fac treaba foarte bine. Cu toate acestea, ei au intrat in centrul atentiei, deoarece multi oameni se tem ca expunerea la paraben a ajuns la un nivel care ar putea conduce la efecte negative asupra sanatatii.

Pacientilor cu tipuri de hormoni asociate cancerului le este recomandat sa se abtina de la utilizarea produselor care contin parabeni. Sugarii, copii mici si adolescentii ar trebui sa se expuna unor niveluri foarte scazute. Acum, ce putem spune despre momentul in care planificati o sarcina? Avand in vedere faptul ca parabeni interfereaza cu starea hormonilor – exista informatii clare privind siguranta utilizarii a unor astfel de produse in perioada respectiva?

S-a demonstrat ca parabenii pot fi gasiti in organismul barbatilor si femeilor care frecventeaza clinicile de fertilitate. Criticii au legat expunerea la parabeni cu o scadere a calitatii spermei. Bunul-simt este de acord cu metoda de siguranta prin care cresterea expunerii la substante asemanatoare hormonilor de sex feminin s-ar putea sa nu fie exact ceea ce vrei atunci cand este nevoia cea mai mare de sperma. Cu toate acestea, conexiunea (cel putin pana in prezent), nu a fost niciodata stabilita dincolo de orice indoiala. Pe de alta parte, siguranta absoluta a utilizarii pentru viitorii tati nu a putut fi dovedita.

Pentru femeile ce planifica obtinerea unei sarcini, situatia este mai clara. Rezultatele unui grup de studii nu au gasit nici o asociere intre expunerea la parabeni si fertilitate. Cantitatea de expunere la aceste substante estrogene este pur si simplu prea mica pentru a avea un impact la nivelul estrogenilor care apar in mod natural. In plus, pilula contraceptiva (care contine cantitati mai mari de estrogeni), a fost folosit de zeci de ani si nu a fost stabilita afectarea negativ a fertilitatii la femei.

Cu toate acestea, multi consumatori se simt bulversati de catre toate rapoartele mass-media si lipsa unei dovezi privind siguranta acestora. Astfel, ei prefera sa opteze pentru alternativa parabenilor. Conservantii trebuie sa fie inscrisi pe lista de ingrediente a fiecarui produs, astfel incat daca doriti sa puteti face o analiza mai atenta asupra acestui lucru, pentru produse cosmetice. Commonest paraben, metil-paraben este inclusa in aproximativ un sfert din toate produsele de ingrijire personala. Produsele cosmetice naturale sunt, de obicei fara parabeni, si exista ca o alternativa.

Referinte:

Braun JM, Just AC, Williams PL, Smith KW, Calafat AM, Hauser R. Utilizarea produsului de ingrijire personala, metabolitul ftalat urinar si concentratiile de parabeni in timpul sarcinii, in randul femeilor de la o clinica de fertilitate. J Expo Sci Environ Epidemiol. 2014 Sep-octombrie; 24 (5): 459-66. doi: 10.1038 / jes.2013.69. Epub 2013 23 octombrie.

Mínguez-Alarcón L, Chiu YH, Messerlian C, Williams PL, Sabatini ME, Toth TL, Ford JB, Calafat AM, Hauser R; EARTH Echipa de studiu. Concentratiile de parabeni urinari si in vitro, rezultatele privind fertilizare in randul femeilor de la o clinica de fertilitate. Fertil Steril. 2016 Mar; 105 (3): 714-21. doi: 10.1016 / j.fertnstert.2015.11.021. Epub 2015 02 decembrie.

Nohynek GJ, Borgert CJ, Dietrich D, Rozman KK. Tulburarile endocrine: fapt sau legenda urbana? Toxicol Lett. 16 decembrie 2013; 223 (3): 295-305. doi: 10.1016 / j.toxlet.2013.10.022. Epub 2013 28 octombrie.

Tavares Martins RS, FC, Oliveira PJ, Ramalho-Santos J, Peixoto FP. Parabenii in infertilitate de sex masculin-exista o conexiune mitocondriala? Reprod Toxicol. 2009 Jan; 27 (1): 1-7. doi: 10.1016 / j.reprotox.2008.10.002. Epub 2008 21 octombrie.

Dodge LE1, Williams PL, Williams MA, Missmer SA, Toth TL, Calafat AM, Hauser R. paterne urinare Concentratiile de parabeni alte fenolilor in raport cu rezultatele de reproducere in randul cuplurilor de la o clinica de fertilitate. Environ Sanatate Perspect. 2015 iulie; 123 (7): 665-71. doi: 10.1289 / ehp.1408605. Epub 2015 13 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *