Publicat pe Lasă un comentariu

Sezonul de varf pentru spermatozoizi

Sezonul de varf pentru spermatozoizi

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Sezon? Da, destul de bine, chiar par spermatozoizii sa aiba un varf de sezon. Aceasta este o concluzie dintr-un studiu publicat in mai 2013, in renumitul American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Studiul realizat in Israel, sub egida Dr. Eliahu Levitas a analizat sperma unui numar de 6455 barbati. Oamenii de stiinta au vrut sa stie in ce forma sunt spermatozoizii in ceea ce priveste cantitatea si calitatea acestora. In mod specific, au comparat materialul seminal din diferite anotimpuri ale anului.

Rezultatele lor: Pentru spermatozoizi sezonul de varf este cel de iarna pana la inceputul primaverii – acest lucru este atunci cand spermatogeneza evident functioneaza cel mai bine. Materialul seminal donat in aceasta perioada a anului a avut cea mai mare concentratie de spermatozoizi, iar spermatozoidul a avut, de asemenea, cea mai mare motilitatea.

Acest lucru este in acord cu observatia ca, de obicei, mai multi copii se nasc in toamna decat in orice alt anotimp al anului.

In acelasi timp, aceasta reflecta, de asemenea, cunostintele prin care incalzirea in general, are un impact negativ asupra sanatatii spermei.

Destul de diferit pe de alta parte, este situatia persoanelor de sex masculin subfertile: spermatozoizii au cea mai buna performanta a lor in timpul toamnei.

Pentru a pune aceste rezultate in practica, oamenii sanatosi ce doresc o sarcina pot fi sfatuiti sa aleaga, de preferinta, sezonul rece, in timp ce barbatilor subfertili le este recomandat mai multa “activitate” atunci cand frunzele sunt aramii.

Referinta:

Eliahu Levitas, Eitan Lunenfeld, Noemi Weisz, Michael Friger, variatii Iris Har-Vardi sezoniere de celule spermatice umane in randul 6455 Probe de material seminal: o explicatie plauzibila a unui model de nasteri sezoniere American Journal of Obstetrics & Gynecology; Volumul 208, Issue 5, Pagini 406.e1-406.e6, mai 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *