Publicat pe Lasă un comentariu

SOPC – motiv frecvent pentru subfertilitatea de sex feminin

SOPC – motiv frecvent pentru subfertilitatea de sex feminin

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Expertii estimeaza ca aproximativ 5 – 10% din femeile de varsta reproductiva sunt afectate de sindromul ovarelor polichistice (SOP). Acest sindrom este, de fapt, o tulburare hormonala. Femeile cu sindrom prezinta de obicei, niveluri crescute de hormoni de sex masculin, care sunt denumiti androgeni. Acest lucru se regaseste la barbate prin pierderea parului, cresterea parului facial si pe corp, precum si ovulatie si menstruatie neregulata. Prin urmare, este, de asemenea, SOPC unul dintre principalele motive pentru infertilitate feminina.

Inca din 1721, omul de stiinta italian Antonio Vallisneri a descris femei care au fost „obeze si infertile, cu doua ovare-mai mari decat cele normale, si acnee”. Chiar daca au trecut intre timp aproape 300 de ani, motivele care stau la baza nu sunt inca destul de clar. Specialistii presupun interactiuni intre predispozitia si factorii de mediu.

Pare clar, totusi, ca o pereche de perturbari hormonale adauga pana la forma cercul vicios vazut in PCOS:

  1. Modificari in raportul LH / FSH:

Pacientii cu SOPC au adesea o schimbare in raportul de hormon luteinizant (LH) si a hormonului foliculostimulant (FSH). LH este important pentru ovulatie, si FSH pentru maturarea ovocitului. Pentru ca acolo este prea putin FSH (in comparatie cu LH), multe ovocite imature se aduna in ovare. In acelasi timp, nu exista aproape nici o ovulatie, deoarece ovocitele nu se maturizeaza in mod corespunzator si, prin urmare, nu sunt gata pentru ovulatie.

  1. Hyperandrogenemia:

Dezechilibrul de LH si FSH conduce simultan la cresterea productiei de androgeni in ovare. Acesti hormoni masculini sunt convertiti in estrogen, ceea ce se intampla in tesutul adipos. Cu cat este mai supraponderala o femeie, tesutul adipos are si mai mult estrogen. Acesta este motivul pentru o asociere intre excesul de greutate si SOPC.

  1. Niveluri de estrogen crescute:

Acest lucru declanseaza un ciclu vicios, estrogenul imbunatateste productia de LH si inhiba FSH. Ca o consecinta a acestui fapt, se sintetizeaza mai mult androgen in ovare si chiar mai putine ovocite ajung la maturitate. In cele din urma, aceasta duce la infertilitate.

  1. Hiperinsulinismul:

SOPC este, de asemenea, strans legat de metabolismul carbohidratilor. Acest lucru a fost observat pentru prima data de C. Achard si J. Thiers, in 1921, cand au examinat sapte femei supraponderale cu exces de par facial si corp. Ei au descris conditia ca „diabet zaharat de femei barbos”. Multe studii au confirmat intre timp asocierea ovarelor polichistice si asa numita rezistenta la insulina. La femeile afectate, insulina din sange nu poate exercita efectele sale normale de metabolizare a zaharului din in tesuturi (rezistenta la insulina). Pentru a compensa acest lucru, celulele pancreatice produc insulina chiar mai mult. De fapt multi oameni nu sunt constienti ca: insulina nu numai ca stimuleaza absorbtia de zahar in celule, dar, de asemenea, declanseaza sinteza de hormoni masculini. Acesta este modul in care metabolismul glucidic poate contribui la aparitia simptomelor SOPC.

Pe scurt, excesul de estrogen, androgeni si insulina contribuie impreuna la simptomele tipice pentru acest sindrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *