Publicat pe Lasă un comentariu

SOPC: Optiuni terapeutice

SOPC: Optiuni terapeutice

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Nu este intotdeauna necesar sa se trateze imediat SOPC. In cazul in care o femeie nu sufera de pe urma acestei conditii, este slaba si fara rezistenta la insulina, nu este necesara nici o actiune imediata. Femeile supraponderale, pe de alta parte, sunt la risc de a dezvolta sindrom metabolic. In plus fata de faptul ca, studiile au aratat ca cel putin o varsare a endometrului o data pe an, ar putea contribui la scaderea riscului de cancer.

Inainte de tratament

… Este recomandabil sa aiba functia tiroidiana verificata. Destul de frecvent hipofunctia tiroidei poate provoca simptome similare cu acest sindrom. In cazul in care acest lucru este cazul, simptomele pot disparea rapid odata ce nivelul functiei glandei tiroide a fost restaurat.

Optiunile de tratament

Pierdere in greutate

Din cauza unei stranse asocieri a metabolismului glucidic, cantitatea de tesut adipos si SOPC, pierderea in greutate ar trebui sa fie primul pas pentru fiecare pacient cu SOPC, care are exces de greutate. o veste buna: pierdere in greutate, chiar moderata de doar 5%, poate avea ca rezultat o ameliorare semnificativa!

Calculand la o greutate corporala de 80 kg, aceasta face 4 kg – care poate fi atins! Recompensa: o piele mai frumoasa, par mai putin facial, mai multe cicluri regulate.

O dieta tipic occidentala bogata in carbohidrati foarte procesate (zahar, faina alba, etc.), dar numai putine fibre si micronutrienti, este un factor principal care duce la rezistenta la insulina si excesul de greutate.

In schimb, legumele si fructe, proteinele de inalta calitate si cantitati moderate de glucide complexe (de exemplu, produse din cereale integrale, leguminoase, seminte oleaginoase) ar trebui sa faca in baza alimentatia zilnica.

Un studiu din 2013 rezuma efectele unei diete de genul:

„Scaderea nivelului de insulina printr-un regim alimentar adecvat este o optiune terapeutica de baza non-farmaceutica atractiva pentru femeile cu SOPC, ale caror niveluri de insulina crescute stimuleaza sinteza de testosteron, adaugandu-se la simptomele SOPC.”

Pilule contraceptive

In cazul in care obiectivul principal al pacientului este de a reduce cresterea parului facial si acnee, de multe ori o pastila contraceptiva se prezinta ca o abordare adecvata. Medicul va alege o pastila in functie de continutul sau de progesteron, contracarand efectul de hormoni de sex masculin

Metformina

Metformin, un medicament de asemenea, utilizat in tratamentul diabetului zaharat, este eficient in reducerea rezistentei la insulina, ce afecteaza aproximativ 60% dintre pacientii cu sindrom. Aceasta ajuta la optimizarea actiunii insulinei, diminuand astfel rezistenta la insulina si producerea de androgeni. Beneficii ale metabolismului lipidic, de asemenea.

Cu toate acestea, in multe tari metformina nu a fost recunoscuta in mod oficial ca optiune de tratament pentru SOPC si nu fiecare pacient tolereaza tratamentul foarte bine. Apoi, anumiti micronutrienti se prezinta ca o alternativa interesanta (vezi mai jos).

Curatarea intestinala

Este bine documentat faptul ca sobolanii cu SOPC prezinta modificari ale florei enterice si ca restaurarea la normal poate ameliora simptomele SOPC. In consecinta, oamenii de stiinta Tremellen si Pearce au postulat in revista Medical Hypotheses (2012), ca o perturbare a florei intestinale poate fi printre factorii declansatori ai PCOS.

Pana in prezent, nu exista nici o dovada certa de eficacitate, cu toate acestea de ceva timp medicii care promoveaza sanatatea naturala recomanda curatarea intestinului.

Terapia orthomoleculara

Datorita alaturarii cauzelor metabolismului si a ovarelor polichistice, interventii nutritionale sunt frecvent de succes.

Inositoli

Inozitolul a castigat o multime de atentie din cauza multor studii din ultimii ani. Insulina are nevoie de el pentru a exercita efectele sale in celulele tinta. In functie de cercetare, inositolii sunt la fel de eficienti in tratarea rezistentei la insulina precum metformin, dar lipsit de orice efecte secundare. Atunci cand se doreste o sarcina, sfatul expertilor este de a a lua ambele izoforme ale inozitol, mio-inozitol si D-chiro-inozitol, in raportul lor fiziologic. In timp ce mioinozitolul este deosebit de important pentru medierea actiunii insulinei asupra metabolismului zaharului, D-chiro-inozitol este deosebit de important pentru functia ovariana.

Acizii grasi omega-3

Lipidele joaca un rol important in terapia orthomoleculara a ovarelor polichistice. Ei moduleaza activitatea receptorilor hormonali si exprimarea unor gene implicate in crestere excesiva in greutate si rezistenta la insulina. De aceea, pacientii SOPC trebuie sa se asigure ca au acizi grasi omega-3 suficienti in dieta lor. Surse bune includ peste maritim, nuci si seminte de in si uleiurile lor.

In acelasi timp, este recomandabil sa nu consume prea multi acizi grasi omega-6, deoarece acestia pot contracara partial efectele benefice ale acizilor grasi omega-3.

Crom

Cromul este bine cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra zaharului din sange si nivelurilor de insulina. Din nefericire, stresul si consumul ridicat de carbohidrati poate creste cererea sa considerabil, motiv pentru care suplimentarea in SOPC poate fi de ajutor.

Vitamina D

Conform unui alt studiu nutritional german din 2008, pana la 91% dintre femei nu ating valorile de referinta nutritionale pentru vitamina D. Evident, aceasta este o problema pentru pacientii cu sindrom, deoarece vitamina D este bine cunoscuta pentru impactul pozitiv avut in cazul rezistentei la insulina. Pacientii care doresc sa devina mame ar trebui sa stie, de asemenea, ca un statut sanatos de vitamina D este important pentru conceptie si sarcina.

De aceea, pacientilor cu sindrom li se recomanda sa aiba statutul de vitamina D, verificat in mod regulat si sa completeze aceasta vitamina, daca este necesar.

Daca toate acestea suna doar un pic prea complicat pentru tine, suplimentul alimentar Fertilovit®F PCOS de Gonadosan Distribution GmbH ofera o combinatie de micronutrienti medical sensibil pentru pacientii cu sindrom si este de asemenea potrivit, daca doriti o sarcina, datorita unui continut ridicat de acid folic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *