Publicat pe Lasă un comentariu

SOPC si Vitamina D

SOPC si Vitamina D

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este o tulburare hormonală caracterizată prin excesul de hormoni masculini, cicluri menstruale neregulate și chisturi (așa-numite ovocite imature) în ovare. Simptomele SOPC includ excesul de păr facial și corporal (hirsutism), pierderea părului, acnee, creșterea în greutate, dificultăți de fertilitate, anxietate crescută și depresie. La nivel metabolic, mulți pacienți suferă de rezistență la insulină. Apoi, organismul nu răspunde corect echilibrului din sânge dintre glucoză si insulina, creându-se rezistența la insuluină.

Rezultate noi dezvăluie: posibilitatea ca vitamina D, sau mai degrabă absența acesteia, să fie implicată în dezvoltarea rezistenței la insulină în PCOS. În 2015, două articole de revizuire au analizat date de la câteva mii de femei. Independent, autorii ambelor studii au ajuns la concluzia că nivelurile de vitamină D au fost asociate cu tulburări metabolice și hormonale la pacienții cu PCOS. Cu cât nivelurile de vitamină D erau mai mici, cu atât riscul de rezistență la insulină este mai mare (He et al, 2015, Jia și colab., 2015).

În mod deosebit alarmant: în multe țări industriale, până la 91% dintre femei nu reușesc să primească doza zilnic recomandată de vitamina D.

Pe baza acestor date, pacienților cu SOPC li se recomandă să se verifice în mod regulat statusul vitaminei D și să completeze prin suplimentare cu vitamina în funcție de necesități.

În același timp, există și suplimente speciale pentru pacienții cu PCOS, care conțin o combinație de vitamine D cu o doză foarte mare și alți micronutrienți importanți în SOPC (de exemplu, Fertilovit®F PCOS).

Referințe:

He C, Lin Z, Robb SW, Ezeamama AE. Serum Vitamin D Levels and Polycystic Ovary syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2015 Jun 8;7(6):4555-77. doi: 10.3390/nu7064555.

Jia XZ, Wang YM, Zhang N, Guo LN, Zhen XL, Li H, Wei L. Effect of vitamin D on clinical and biochemical parameters in polycystic ovary syndrome women: A meta-analysis. J Obstet Gynaecol Res. 2015 Nov;41(11):1791-802. doi: 10.1111/jog.12793. Epub 2015 Sep 14.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *