Publicat pe Lasă un comentariu

Stresul oxidativ, epigenetica și fertilitatea

Stresul oxidativ, epigenetica și fertilitatea

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Epigenetica este unul dintre cele mai fierbinți domenii ale științelor vieții. Este un fenomen cu efecte de amploare, puternice asupra multor aspecte ale biologiei, a potențialului imens în medicină și a implicațiilor mari asupra fertilității sănătoase.

Cath Ennis este manager de proiect în Vancouver și scriitor de doctorat în domeniul genomicii și epigenomiei de cancer, explicând astfel epigenetica:

Epigenetica este in esenta o informatie suplimentară stratificată în partea de sus a secvenței de litere (siruri de molecule numite A, C, G, si T) care alcatuiesc ADN-ul.

Dacă considerați o secvență de ADN ca fiind textul unui manual de instrucțiuni care explică modul de realizare a unui corp uman, epigenetica este ca și cum cineva ar fi luat un pachet de evidențiatori și ar folosi culori diferite pentru a marca diferite părți ale textului în moduri diferite. De exemplu, cineva ar putea folosi un marcator roz pentru a marca partile din text care trebuie citite cu cea mai mare atentie si un marker albastru pentru a marca partile care nu sunt la fel de importante „.

Sunt deosebit de interesante: aceste marje sunt ereditare și pot fi modificate ca răspuns la impacturile exogene, cum ar fi stilul nostru de viață!

Acum, aceste „evidențieri” epigenetice nu apar din aer – ele se formează într-o succesiune complicată de reacții biochimice. Pentru ca aceste reacții să se desfășoare fără probleme, celulele necesită un înveliș sănătos și o grămadă de vitamine.

Dr. Yves Ménézo este un expert renumit în domeniul fertilității și în prezent directorul departamentului ART al Fundației Meraux. Într-un articol de revizuire publicat în 2016 în revista științifică renumită „Reproductive BioMedicine Online”, el descrie faptul că fertilitatea sănătoasă poate fi afectată de o epigenetică defectuoasă. Interesant, el leagă apariția modificărilor epigenetice cu stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este, în esență, un dezechilibru între producerea radicalilor liberi și capacitatea organismului de a contracara sau detoxifica efectele nocive prin neutralizarea antioxidanților.

Stresul oxidativ, Dr. Yves Ménézo subliniază în acest articol, interferează cu epigenetica sănătoasă într-o varietate de moduri:

Un aspect este acela că legăturile ADN sunt vulnerabile la stresul oxidativ și sunt de asemenea, ținte importante pentru „evidențierea” epigenetică. Dacă aceste părți ale ADN-ului au fost afectate de leziuni oxidative, acestea nu pot fi detectate în mod corespunzător pentru evidențierea epigenetică.

Un alt aspect este ascuns în reacțiile biochimice intercalate care leagă metabolismul unui antioxidant major, glutation, acid folic și un donor major pentru grupările metil care sunt utilizate în mod obișnuit de către organism pentru a marca ADN-ul. Datorită acestei asocieri, creșterea stresului oxidativ duce la lipsa grupărilor de metil pentru a fi utilizate în marcarea epigenetică adecvată.

În cele din urmă, organismul detectează aceste modificări, încercând totuși să le repare, sfârșind prin a evidenția aleatoriu părți greșite ale ADN-ului …

În general, stresul oxidativ duce la schimbări ereditare în marcările epigenetice și poate afecta fertilitatea și, de asemenea, sănătatea viitorului copil. Dr. Ménézo ne dă câteva exemple:

Este bine documentat faptul că stilul de viață paternal (care determină direct și indirect starea stresului oxidativ în organism) influențează dezvoltarea embrionului și sănătatea copiilor – epigenetice!

Obezitatea paternă este un exemplu deosebit de frecvent, iar vârsta, de asemenea, s-a dovedit a fi asociată cu niveluri crescute de stres oxidativ, modificări ale stării de metilare și risc crescut de tulburări neurologice – epigenetice!

Stresul oxidativ în timpul sarcinii modifică modelele epigenetice fetale și duce la boli cardiovasculare și diabetul matern (asociat cu creșterea stresului oxidativ) crește riscul tulburărilor de autism la copii – epigenetice!

Deci cum te influențează acest lucru?

În plus față de alegerea sănătoasă cu mult înainte de concepție, este vital să se protejeze spermatozoizii și ovocitele vulnerabile de stresul oxidativ crescut și să se aprovizioneze organismul cu antioxidanți ampli. Sursele bune includ fructe și legume sezoniere, cultivate organic. 5 portii pe zi ar trebui sa fie minim.

În plus, absorbția acidului folic este necesară pentru a răspunde recomandărilor de susținere epigenetică sănătoasă.

Dacă nu sunteți sigur, optați pentru preparatele cu micronutrienți Fertilovit care oferă organismului antioxidanți ampli și acid folic într-o cantitate bine dozată!

 

Referințe:

https://www.theguardian.com/science/occams-corner/2014/apr/25/epigenetics-beginners-guide-to-everything
Menezo Y, Silvestris E, Dale B, Elder K. Oxidative stress and alterations in DNA methylation: two sides of the same coin in reproduction. Reprod BioMed On 2016; 33:668-683

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *