Publicat pe Lasă un comentariu

Teme clinice adesea discutate la Helsinki

Teme clinice adesea discutate la Helsinki

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Printre subiectele discutate cu precadere in timpul intalnirii ESHRE din acest an a fost zgarierea endometrului. Intrucat o revizuire Cochrane din 2012 sfatuieste „sa nu efectueze o leziune de endometru in ziua de regasire a ovocitelor, deoarece pare sa reduca in mod semnificativ ratele clinice si in curs de desfasurare a sarcinilor”, o a doua revizuire Cochrane a evaluat de la zero lezarea endometrului in IUI. Conform acestei analize, se pare sa creasca sansa de sarcina si nastere de fat viu in mod semnificativ.

O alta problema de interes major a fost Screening genetic de preimplantare (PGS). In continuare noua generatie de secventierea prezinta o abordare genomica exacta, dar aproximativ 30% din cromozomial embrioni normali (conform acestei metode) a esuat dupa transfeul implantului. O noua abordare pentru evaluarea embrionilor bazata pe cuantificarea ADN-ului mitocondrial gasite in celulele trophectoderm blastocist in combinatie cu screening-ul aneuploidiei pare sa ofere progrese majore. Cu aceasta metoda, Dr. Fragouli a fost in masura sa demonstreze ca embrionii cu niveluri crescute ale ADN-ului mitocondrial rareori se implanteaza.

Folosirea protocolului de congelare toate a fost un alt subiect de discutie. Intrucat este deja adesea aplicata pentru SHSO de salvare si de prevenire, un studiu nou prezentat in cadrul ESHRE a analizat datele de la 12 centre si mai mult de 16.000 de cicluri de tratament in SUA, ceea ce sugereaza ca prin congelare toate protocoalele sunt asociate cu rezultate imbunatatite semnificativ in procedurile FIV pentru majoritatea pacientilor, si mai ales pentru femei mature, de peste 35 de ani.

Rationamentul pentru congelare totala ca protocol de rutina in FIV se bazeaza pe preocuparea ca stimularea ovariana are un efect negativ asupra receptivitatii endometriale, si pe speranta ca transferul intr-un ciclu natural ulterior poate fi mai eficient. Confirmarea finala cu toate acestea, nu poate veni decat de la mari studii randomizate controlate, dintre care doua sunt in curs de desfasurare (una sub conducerea Institutului National de Cercetare pentru Sanatate si ca urmare a raportat in 2020 si un studiu multicentric olandez din Marea Britanie, sub conducerea Organizatiei Tarilor de Jos pentru cercetare si dezvoltare in sanatate si ca urmare va fi finalizat in 2019).

Referinte:

  1. Nastri CO, Gibreel A, Raine-Fenning N, si colab. Prejudiciu endometrului la femeile supuse tehnicilor de reproducere asistata. Cochrane Baza de date Syst Rev. 2012; 7: CD009517.
  2. Poster P-287, Lezarea endometrului pentru sarcinia dupa actul sexual sau inseminare intrauterina (IUI): o revizuire sistematica Cochrane si meta-analiza.
  3. Prezentarea O-059, luni 04 iulie 2016, 16.15

Implicatiile clinice ale cuantificarii ADN-ului mitocondrial asupra rezultatelor sarcinii: un studiu prospectiv non-selectie orb

4.Presentation O-239, miercuri 06 iulie 2016, 11.30

Studiu multi-centru demonstreaza ca protocoalele prin congelare totala in FIV sunt corelate cu rate mai mari de sarcina in curs de desfasurare la femeile de varsta maternal avansata

  1. Prezentarea o-123, marti 05 iulie 2016, ora 10.00 Mai putini nascuti vii, cu transferul singular de embrion realizat repetitiv, in comparatie cu transferul initial de embrioni dubli; timp pentru a pune la indoiala eficacitatea crioconservarea embrionilor?
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *