Publicat pe Lasă un comentariu

Tratamentul dietetic al PCOS: Inozitol

Tratamentul dietetic al PCOS: Inozitol

Scris de Dr. rer. nat. Birgit Wogatzky

Femeile care sufera de sindromul ovaraian polichistic (SOPC) pot beneficia de un micronutrient comun: inozitol. Acesta este implicat in semnalizarea insulinei. Abia la sfarsitul secolului 20, au existat indicii care sugereaza ca prima transmitere a semnalului depreciat la receptorul de insulina poate contribui la acest sindrom.

Hai sa folosim o imagine simplu pentru a ilustra acest lucru: Cand vom consuma carbohidrati, acestea sunt digerati in zaharuri simple si distribuite in tot corpul cu ajutorul sangelui nostru. Celulele corpului care au nevoie de zahar il pot apoi „apuca”, il aduc in citoplasma lor, si il utilizeaza pentru producerea de energie. Acest proces necesita totusi un semnal, comparabil cu cineva care suna la usa.

In organism, aceasta este insulina de zahar din sange, care apasa butonul someriei. Acesta este eliberata de celulele pancreatice, atunci cand exista o cantitate mare de zahar in sange.

Cu toate acestea, in interiorul celulelor, prezenta insulinei este detectata numai, atunci cand se administreaza un al doilea semnal (sunetul clopotului usii). In celulele corpului nostru, un al doilea semnal chimic, un al doilea asa-numit mesager, este utilizat. In cazul insulinei, este inositolul care indeplineste acest rol.

Numai in cazul in care acestea sunt eliberate in interiorul celulei, celula de fapt, isi da seama ca exista cineva la „usa”. Acum se poate deschide usa, lasand zaharul in sange.

In SOPC, se pare ca, soneria usii este de multe ori defect. Medicii se refera la aceasta ca rezistenta la insulina. In scopul de a realiza in continuare o reactie, organismul incearca sa apese soneria usii din nou si din nou (la fel ca multi oameni care in mod real, ar face la fel), prin producerea de mai multa si mai multa insulina.

Exista diferite abordari pentru contracararea acestei probleme. In plus fata de tratarea simptomelor, poate fi abordata cauza principala pentru aceasta problema. In primul rand, un stil de viata adecvat si o dieta sanatoasa pot contracara acumularea unor cantitati mari de zahar in sange. Pe langa aceasta, „soneria usii” din exemplul nostru se poate face auzita din nou, furnizand suficienti mesageri secundari intracelulari. Completand cu inositoli acestia pot ajuta la reducerea considerabila a rezistentei la insulina.

Al doilea mesager este inozitolul implicat in metabolismul insulinei in doua asa-numitele izoforme: mio-inozitol (MI) si D-pentre-inozitol (DCI). Ambele apartin familiei moleculare de zaharuri, insa difera prin pozitia lor in OH-grup. Ele sunt componente naturale ale multor surse de alimentare de plante si animale si sunt de asemenea produse in corpul nostru. Rolul lor in metabolismul insulinei variaza usor. In ficat, mio-inozitol declanseaza absorbtia zaharului in celulele si DCI promoveaza glicogen-sinteza. In ovar, MI asigura din nou, in principal, absorbtia glucozei, dar este de asemenea implicat in actiunea FSH. DCI pe de alta parte, stimuleaza sinteza insulinodependentei de androgeni. Principala problema a SOPC pare a fi un dezechilibru intre cei doi izomeri, care in mod normal, pot fi transformati unul in altul (Nestler und Unfer, 2015).

 

In timp ce studiile initiale au aratat rezultate foarte promitatoare pentru suplimentarea cu MI sau DCI (liber de orice efecte secundare, MI a fost chiar superior metforminei, in conformitate cu Raffone si colegii (2010)), pentru pacientii cu probeme de fertilitate sustinatorii actuali utilizeaza in cercetare ambele izoforme in raportul fiziologic de 40: 1 (MI: DCI) la pacientii cu probleme de fertilitate (Nestler si Unfer, 2015):

Colazingari S et al, 2013: „Datele au aratat in mod clar ca doar terapia combinata a fost capabila de a imbunatati calitatea ovocitelor si a embrionilor, precum si ratele de sarcina, la femeile cu SOPC in proceduri FIV-ET.

Bizzarri M si Carlomagno G (2014): „Raportul fiziologic al acestor doi izomeri este de 40: 1 (MI / DCI) si pare a fi o abordare optima pentru tratamentul tulburarilor polichistice.”

Dinicola S et al, 2014: „Asocierea MI / DCI, intr-o combinatie care reproduce raportul fiziologic de plasma (40: 1), reprezinta o alternativa promitatoare in obtinerea unor rezultate clinice mai bune, prin contracararea SOPC atat la nivel sistemic cat si ovarian.”

Nestler si Unfer, 2015: „… punctul focal este administrarea ambelor MI si DCI intr-un raport adecvat pentru tratarea PCOS.”

In acest raport, cei doi inositoli sunt gata pentru a fi utilizati in combinatie cu alti micronutrienti atent selectati, intr-un aliment dietetic pentru scopuri medicale speciale, care este adaptat pentru a satisface cerintele specifice ale femeilor cu SOPC: Fertilovit FPCOS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *